Hartanah

Bahagian ini akan membincangkan bagaimana kita mampu memperolehi pendapatan dari hartanah, artikle dalam bahagian ini adalah hasil dari perbincangan dan perkongsian maklumat sesama rakan-rakan. Yang mana seperti mana diketahui pulangan dari pelaburan hartanah adalah datang dari lima bahagian :

  1. Aliran tunai (cashflow) dari sewaan = Kutipan sewa tahunan – semua perbelanjaan berkaitan dengan hartanah tadi.
  2. Peningkatan Harga (Capital appriciation) – contohnya anda membeli sebuah hartanah dengan harga RM150,000 dan menjualnya 10 tahun kemudian dengan harga RM300,000. Dengan kata lainnya anda memperolehi keuntungan RM150,000 atau 100% selepas 10 tahun.
  3. Diskaun dari penjual (beli hartanah dibawah harga pasaran)
  4. Penambahan pegangan (equity) – pembayaran bulanan mengurangkan hutang anda di bank dan pengumpulan tunai anda di dalam hartanah itu makin bertambah.
  5. Pelepasan cukai pendapatan – yang mana bayaran faedah untuk pinjaman bank boleh digunakan untuk pelepasan cukai pendapatan.

Kesimpulannya, hartanah mampu memberikan pendapatan dan aliran tunai yang baik selagi kita tidak terlebih meminjam (overgear) dalam kata lain sewaan hartanah itu kurang dari pembayaran balik pinjaman perumahan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: